Peren

De peer is een pitvrucht, net als de appel en vijg. Fruit staat in de Schijf van Vijf. Peren zijn erg populair in Nederland en staat op de 7e plaats.

Herkomst 


Het Nederlandse klimaat is zeer geschikt voor de teelt van peren. De belangrijkste regio's waar fruitproductie plaatsvindt zijn
Gelderland, Utrecht, Zeeland, Flevoland en Noord Holland. Op de meeste bedrijven worden appels en peren geteeld. Ongeveer op 7.000 hectare groeit er peer. Op driekwart hiervan wordt het ras Conference gekweekt.

Naast Nederland komen peren ook uit België, Frankrijk, Zuid-Amerika, Zuid Afrika of China.

Consumptiecijfers

Peren staan zevende op de lijst van populairste fruitsoorten in Nederland.

Bewaren

Peren zijn lang te bewaren en daardoor het hele jaar beschikbaar.
Thuis zijn peren 1 tot 7 dagen goed te houden op een koele plaats. In de koelkast kunnen peren zelfs 14 tot 21 dagen goed blijven.

Gezondheidseffecten

Peren bevatten weinig vitamine C. Voedingsvezel leveren ze in gemiddelde hoeveelheid. Dat geldt ook voor kalium.
Voor fruit gelden veel algemene gezondheidsvoordelen.

Voedingsadvies

Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds
andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Lees meer over fruit en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.

Duurzaamheidsaspecten

Peren buiten Europa worden meestal per boot naar Nederland vervoerd.

Europese peren zijn het hele jaar door te verkrijgen en hebben een lage klimaatbelasting. Importperen uit Argentinië, Chili, Zuid
Afrika of China zijn wat slechter voor het milieu.

Milieu Centraal heeft een groente- en fruitkalender samengesteld, waarmee in één oogopslag is te zien hoeveel energie het heeft
gekost om een product in een bepaald seizoen in de winkel te krijgen.

Biologische teelt

Net als bij de appel is de biologische perenteelt in Nederland nog heel beperkt. Ongeveer 2 procent van de perentelers teelt
biologisch. Hiervan is ongeveer 30% hoogstamteelt. Dit biedt ruimte voor planten en dieren.