Bananen

Bananen zijn vlezige, niet-openspringende vruchten en zijn daardoor goed te bewaren en te vervoeren. Fruit staat in de Schijf van Vijf.

Er zijn 2 categorieën bananen:


◾zoete bananen, zoals wij die als fruit eten
◾kook- en bakbananen. 

Deze bevatten minder suiker en meer zetmeel. Ze worden onrijp gekookt, gefrituurd of gebakken. In veel tropische landen behoren kook- en bakbananen tot het basisvoedsel.

Herkomst

Bananen komen uit de tropen en subtropen. In Europa komt bijna driekwart van de bananen uit Latijns Amerika. De voormalige koloniën Kameroen en Ivoorkust leveren ongeveer 15%. De rest wordt geteeld in Europa: de Canarische eilanden, Martinique, Cyprus, Griekenland en Portugal. In 2004 werd er bijna 70 miljoen ton zoete bananen geoogst.

Wereldwijd komt bijna 80% van de exportbananen uit Ecuador, Colombia, Costa Rica, Brazilië en Mexico. Andere grote producenten zijn India, China en de Filippijnen. India is de grootste producent van bananen ter wereld. Ecuador, Costa Rica, de Filippijnen en Colombia exporteren meer.

Consumptiecijfers

De banaan is het derde meest populaire fruit in Nederland. Nederlanders eten samen jaarlijks ruim 720 miljoen bananen.

Bewaren

Bananen kunnen niet goed tegen kou. De koelkast is daarom geen goede plek om je bananen te bewaren. Buiten de koelkast zijn ze 2 tot 6 dagen goed te houden.

Gezondheidseffecten

De banaan bevat in vergelijking met ander fruit weinig vitamine C, maar veel voedingsvezel, kalium en zetmeel. Van de populairste
fruitsoorten in Nederland is banaan de calorierijkste.

Voor fruit gelden veel algemene gezondheidsvoordelen.


Voedingsadvies


Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds
andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Lees meer over fruit en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.

Etiket

Eisen ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de Warenwet etikettering.

Aan vers, niet-voorverpakt fruit zijn nauwelijks eisen gesteld. Alleen de naam, land van herkomst en de productiepartij moeten genoemd worden. Op een etiket van voorverpakt (gesneden) fruit, ingeblikt en gedroogd fruit staan onder meer de ingrediënten, de houdbaarheidsdatum, het gewicht en het land van herkomst vermeld.

Kijk naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van het etiket.

Keurmerken

In Nederland zijn bananen verkrijgbaar met de volgende keurmerken:

◾ Fairtrade Oké
◾ Max Havelaar
◾ Rainforest Alliance

Duurzaamheidsaspecten

Bananen worden meestal per boot vervoerd naar Nederland.

Banaan heeft het hele jaar door een redelijk lage klimaatbelasting. Milieu Centraal heeft een groente- en fruitkalender
samengesteld, waarmee in één oogopslag is te zien hoeveel energie het heeft gekost om een product in een bepaald seizoen in de winkel te krijgen.

Teelt

Bananen worden geteeld op bananenplantages. Er vindt intensieve monocultuur plaats, wat wil zeggen dat er op de plantages nooit iets anders staat dan bananenplanten. De volgende milieurisico’s spelen een rol bij de teelt van bananen:

◾Oorspronkelijke natuur, zoals mangrovewoud, wordt vernietigd voor de aanleg van bananenplantages.
◾Door de intensieve bananenteelt neemt de bodemvruchtbaarheid af.
◾Bananen worden tijdens de teelt en het transport veel bespoten met schimmelwerende middelen. Die kunnen in het milieu terecht komen en daar schade veroorzaken.

Arbeidsomstandigheden

In ontwikkelingslanden zijn bananen belangrijk als basisvoedsel en als exportproduct. Ze zorgen daar voor voedselzekerheid en
inkomen. De bananenteelt kampt met sociaal-economische problemen:

◾Onzorgvuldig gebruik van bestrijdingsmiddelen kan de gezondheid van plantagearbeiders en omwonenden schaden.
◾Plantagearbeiders krijgen vaak (te) weinig betaald en moeten lange dagen werken.

Bij bananen die voldoen aan een keurmerk is rekening gehouden met de omstandigheden van de arbeiders.

Schrijf een reactie