Rijpe bananen eten

Het eten van rijpe bananen zorgt voor een toename van leukocyten in je lichaam en helpt om je immuunsysteem te versterken.

Het verbetert ook je cardiovasculaire gezondheid en bevordert de absorptie van calcium.

Bananen zijn een heerlijke fruitsoort die we allemaal wat meer zouden moeten eten. Bananen zijn namelijk niet enkel lekker, maar bevatten ook enkele erg belangrijke voedingsstoffen die je algemene gezondheid ten goede komen. In andere artikelen hebben we het al gehad over hoe bananen kunnen helpen om depressies te verminderen, je hersenwerking te optimaliseren, tegen een te hoge bloeddruk te vechten en een heleboel andere ziektes te voorkomen. Dankzij nieuw onderzoek is er echter een nieuw voordeel van het eten van bananen, en meer bepaald rijpe bananen, aan het licht gekomen.


Bananen bevatten de tumornecrosefactor


Zoals iedereen wel weet: wanneer een banaan rijper wordt, ontwikkelen er zich donkere plekken op de schil van de banaan en wordt de schil bruin. Veel mensen verkiezen bananen die dit stadium nog niet bereikt hebben, omdat de bananen dan te zoet zijn en de slappe textuur onaangenaam kan zijn. Wat echter weinig mensen weten, is dat hoe meer donkere plekken een banaan heeft, hoe meer positieve effecten deze heeft op je lichaam en meer bepaald op je immuunsysteem.


Recent onderzoek uit Japan heeft aangetoond dat rijpe bananen een cytokine bevatten die bekend staat als de tumornecrosefactor (TNF). TNF wordt vrijgegeven door bepaalde cellen in het immuunsysteem van het lichaam en kan een effect hebben op andere lichaamscellen. Deze factor is wat ervoor zorgt dat bananen kunnen helpen in het gevecht tegen kanker. Het effect van de tumornecrosefactor is zo sterk dat ze de tumor doeltreffend bestrijden en abnormale celgroei in het lichaam tegengaan.
De werking van deze cytokine wordt wel eens vergeleken met die van lentinan. Lentinan is een chemisch stimulerend middel voor je immuunsysteem, dat intraveneus wordt toegediend bij kankerpatiënten. Het effect van de tumornecrosefactor groeit naarmate de banaan rijper wordt. Met andere woorden: hoe rijper de banaan, hoe meer de banaan helpt om tegen kanker te vechten.


Andere fruitsoorten onderworpen aan de test


De voedingswaarde van alle fruitsoorten verandert naarmate ze rijpen. Dit zorgt voor een toename of een afname van het effect van bepaalde stoffen in het fruit. In het geval van de bananen is het dus bewezen dat hoe rijper ze zijn, hoe groter de aanwezigheid van geconcentreerde antioxidanten. Wanneer bananen donkere plekken hebben, wordt hun zetmeelgehalte ook omgezet in eenvoudige suikers die makkelijker te verteren zijn.


In de bovengenoemde Japanse studie werden niet enkel bananen getest op hun voedingswaarde naarmate ze meer rijpten, maar ook appels, druiven, ananassen, peren, watermeloenen en kaki’s. De resultaten van deze studie toonden aan dat het eten van een rijpe banaan voordeliger is voor de gezondheid dan elke andere soort fruit, aangezien het voor een toename witte bloedcellen zorgt en je immuunsysteem aansterkt. Om optimaal gebruik te maken van de voordelen van banaan, is het dus een goed idee om een of twee grote stukken banaan per dag te eten.


Boost je immuunsysteem en vecht tegen ziektes


Wetenschappers denken dat hoe rijper een banaan is, hoe hoger de concentratie TNF hij zal bevatten. Het wordt ook aangenomen dat rijpe bananen voor een acht keer hogere toename van het aantal witte bloedcellen zorgen dan bananen die nog vers en groen zijn.


Welke andere voordelen hebben rijpe bananen?


Alleen al hun kankergerelateerde voordelen zouden meer dan genoeg motivatie moeten zijn om bananen in je dagelijkse voedingspatroon op te nemen, maar mocht dat je niet overtuigen, dan geven we je hier nog enkele andere belangrijke voordelen die rijpe bananen je leveren.

Rijpe bananen bevorderen je spijsvertering

Een gemiddelde banaan bevat ongeveer 3 gram vezels. Die vezels dragen bij tot een goede werking van je spijsvertering en faciliteren de beweging van het voedsel door het spijsverteringskanaal. Bananen zijn een natuurlijke bron van elektrolyten, die je verliest wanneer je bijvoorbeeld last hebt van diarree. Daarnaast bevatten ze ook probiotische bestanddelen die de goede bacteriën die van nature in je lichaam aanwezig zijn beschermen.

Rijpe bananen verbeteren de cardiovasculaire gezondheid

Aangezien rijpe bananen rijk zijn aan kalium, kunnen ze de natriumwaarde in je bloed verlagen. Te hoge natriumlevels zorgen voor vochtophopingen en hebben een negatief effect op de gezondheid van je hart. Op basis van een analyse van elf studies die gepubliceerd werden in Journal of the American College of Cardiology werd er ontdekt dat mensen die kaliumrijke voedingsstoffen aan hun eetpatroon toevoegden, een minder hoge kans hebben op hartaanvallen of hartziektes.


Rijpe bananen bevorderen gezonde botten


Een studie uitgevoerd door de Micronutrient Information Center in het Linus Pauling Instituut in Oregon heeft aangetoond dat een eetpatroon dat rijk is aan kalium ook het risico op osteoporose drastisch verlaagd. Rijpe bananen zijn een uitstekende bron van kalium en bevorderen dus ook de absorptie van calcium in het lichaam. Calcium helpt je om je botten sterker te maken.

Schrijf een reactie