Komkommer

Komkommer is een van de populairste groenten in Nederland. Groente staat in de Schijf van Vijf.

Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Komkommer bevat veel vezels en

voedingsstoffen en weinig calorieën.

Er zijn biologische komkommers en komkommers met het Milieukeur te krijgen.

Omschrijving

Komkommer is een groente. Het is een van de meest populaire groenten in Nederland. Groente staat in de Schijf van Vijf.

Komkommer groeit in Nederlandse kassen, maar komt ook uit Zuid-Europese landen, met name Spanje. Komkommer is het hele jaar door verkrijgbaar.

Bewaren

Komkommers zijn maximaal 2 weken te bewaren op een koele plaats, maar niet in de koelkast of diepvries. Komkommers worden snotterig van kou. Het verpakken van komkommer in folie voorkomt uitdroging.

Bereiden

Een komkommer hoeft niet geschild te worden voor gebruik. Hij moet wel worden gewassen en de uiteindes eraf gesneden. Meestal eten we komkommer rauw. Het kan ook gestoofd, gebakken en gekookt worden. Kook komkommer niet langer dan 10 minuten.


Gezondheidseffecten

Komkommer is een groente en is daarom goed voor je gezondheid. Net als andere groentesoorten bevat komkommer veel vezels en
voedingsstoffen en erg weinig calorieën.

Veel groente en fruit eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker (darmkanker). Lees meer over de gezondheidseffecten van groente.


Voedingsadvies

Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten. Niet één groente bevat alle voedingsstoffen uit groente die je
nodig hebt. Varieer daarom volop met groente. Lees meer over groente en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.

Duurzaamheidsaspecten

De klimaatbelasting van komkommer is het hele jaar door gemiddeld. De teelt in Spanje kost minder energie, maar gebruikt meer
bestrijdingsmiddelen. Voor de komkommerteelt is weinig land en water nodig. Voor het water geven van de komkommers maken boeren vooral gebruik vanregenwater dat ze zuiveren en hergebruiken.

Milieu Centraal heeft een groente- en fruitkalender samengesteld, waarmee in één oogopslag is te zien hoeveel energie het heeft
gekost om een product in een bepaald seizoen in de winkel te krijgen.