Fruitvliegjes

Fruitvliegjes! Wie kent ze niet? Het zijn van die heel vervelende kleine vliegjes die als een zwerm..

om je fruitschaal en door je huis vliegen. Ze zijn zo klein dat ze overal tussen kunnen kruipen. Vooral in de lente en in de zomermaanden zijn ze actief. De meeste mensen vinden ze onhygiënisch en irritant.


Fruitvliegjes Bestrijden


Fruitvliegjes bestrijden kan op verschillende manieren. In de winkel zijn speciale vangpotjes en andere afwerende producten te koop. Natuurlijk kan je ook zelf valletjes proberen te maken. Deze vallen zijn niet allemaal gericht op het doodmaken van de vliegjes. Zelfs een diervriendelijke val behoort tot de mogelijkheden. De gevangen fruitvliegjes kun je weer vrij laten in de vrije natuur, bijvoorbeeld in het bos! Als ze bestreden zijn, is het voorkomen ook erg belangrijk. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze weer terug komen. De makkelijkste manier is om eerst het fruitvliegje te leren kennen. Als je weet wat de fruitvlieg bezig houdt, kan je daar ook naar handelen. Een goede tip is om alles wat ze lekker vindt weg te halen. Het hele huis moet dus vrij zijn van etensresten.

Fruitvliegjes en etensresten


Fruitvliegen komen op etensresten en overrijp fruit af. De vrouwtjes fruitvlieg zoekt hier de ideale plek om haar eitjes te leggen. Ze legt dan in korte tijd heel veel eitjes. Een fruitvliegen plaag is dus snel geboren. Wat ook de plaag bevordert is dat de levenscyclus van de fruitvlieg, in de juiste omgevingstemperatuur, erg kort is.


Wanneer actie ondernemen?


Doordat de buitentemperaturen in de lente en de zomer ineens erg kunnen stijgen, heb je ook ineens een grote plaag in huis. Ze lijken dan uit het niets gekomen te zijn! De meeste mensen gaan dan ook actie ondernemen wanneer de fruitvliegpopulatie op zijn grootst is. Een grote plaag is lastiger, en duurt ook veel langer, om helemaal te bestrijden.

Om in de zomer een fruitvliegvrij huis te behouden, kan je het beste in de lente beginnen met ons 3 stappenplan om fruitvliegjes in huis te voorkomen. Mochten deze nare beestjes toch nog om de hoek komen kijken, begin dan direct met ons bestrijdingsplan. Wacht niet tot ze in grote getale aanwezig zijn, want dan wordt het een stuk lastiger om de beestjes te bestrijden.


Gezondheid
Een fruitvliegenplaag tijdig bestrijden heeft echt de voorkeur. Als je de vliegjes lang in je huis laat leven, zou dat mogelijk gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen. Vooral als ze met z’n allen van een maaltijd aan het genieten zijn die je nog op wilde eten. Het vlees is wel veilig, fruitvliegjes komen daar gek genoeg niet op af.


Wetenschap
Maar…het is bijna niet te geloven, er bestaan ook mensen die juist zoveel mogelijk fruitvliegjes willen hebben. Sterker nog, fruitvliegjes zijn ontzettende nuttige beestjes. Voor het kweken van fruitvliegjes bestand zelf speciale kweekmethodes om zoveel mogelijk vliegjes te krijgen. Ze worden bijvoorbeeld gekweekt als voedsel voor andere dieren, maar ook vooral voor de wetenschap. Er zijn al heel wat DNA-testen op deze diertjes verricht. De vliegjes zijn dus niet alleen maar vervelend, maar ook heel nuttig.

Schrijf een reactie